Forbrukslån – et lån uten sikkerhet

Den åpenbare forskjellen mellom et forbrukslån og et annet lån er at du ikke stiller sikkerhet i eiendeler ved opptak av lån, altså et lån uten sikkerhet. Det er heller ikke krav om medlåntaker/kausjonist når man søker forbrukslån.

Tips: sammenligne forbrukslån hos Forbrukslåna.no

Dette medfører selvsagt at risikoen for banken er betydelig større, de har jo ikke noe å selge dersom du ikke betaler lånet. Denne økte risikoen øker kostnaden på lånet, renten. Renten på denne type lån er følgelig betydelig høyere enn et boliglån der utlåner har sikkerhet i boligen.

Tilbyderne av forbrukslån er flere, alt fra de store kjente bankene til andre kjente og mindre kjente finansielle institusjoner. Variasjonen er også stor i hvor mye de enkelte låner ut uten sikkerhet, denne grensen er blitt flyttet flere ganger i løpet av de seneste årene. Det er nå muligheter for å låne kr 500 000 uten sikkerhet hos flere tilbydere.

Det er vanligvis noen krav til den som tar opp forbrukslån. Dvs utenom de litt selvklare at du må ha et bosted i Norge og være over 18 år (myndig). Enkelte utlånere krever at du er 23 år, men du finner altså noen om du kun er 18 år også.

I tillegg kjøres det en kredittsjekk på deg, dette merker du ved at du mottar informasjon om dette i posten. Der får dem vite både alder, bosted, alminnelig inntekt, samt formue og annen bankgjeld.

De fleste krever at du har en fast årsinntekt, gjerne minimum kr 200 000. Det viktigste er imidlertid at du ikke har noen anmerkninger fra tidligere lån, har du en betalingsanmerkning så synker sjansene dine for forbrukslån drastisk. Og det kontrolleres også hvor mye lån du har fra før.

Hvordan de tilbakemelder at de ikke ønsker å gi deg lån er litt ulikt, noen sier det i klartekst, mens andre setter renten og betingelser såpass urimelig at enhver normal person ikke takker ja til lånet.

Renten er jo den faktoren som styrer mye, særlig for deg som skal ta opp lån. Men den speiler også hvor stor risiko banken mener den utsetter seg for ved å gi lånet. Høyere risiko for manglende tilbakebetaling betyr høyere rente. I tillegg er det slik at låner du høyere beløp blir ofte renten lavere. Rentesatsene kan variere mange prosent fra person til person hos den ulike utlåner. Mellom ulike utlånere kan også differansene være store for en person med gitt lånebehov.

Nedbetalingstiden har jo også betydning for renten, og den kan være fra et fåtalls måneder til 15 år. Total rentekostnad sett i forhold til lånet blir på de lengste lånene stor. Ofte betaler du dobbelt tilbake.

Betalingsfrihet tilbys også, og det kan være fornuftig men vil selvsagt øke rentekostnadene. Men forbrukslån er jo ofte tatt opp i forbindelse med vanskelige situasjoner. Ofte er utlåner ganske behjelpelige dersom du ringer dem før du ikke kan betale, i stedet for å ikke betale en termin.

Legg igjen en kommentar