Hvor trygg er netthandel?

Visste du at hele 3 av 4 nordmenn handler på nettet? Det estimeres at vi årlig bruker 20 milliarder kroner på netthandel. Det betyr også at vi legger igjen sensitiv informasjon om oss selv, som uærlige tredjeparter kan få tak i og misbruke dersom vi ikke er forsiktige.

Slik kan du se om nettsiden er trygg

Det første du bør gjøre når du skal handle på nettet er å sjekke om nettsiden du ønsker å handle hos er trygg. Det kan du gjøre på flere måter. En seriøs nettbutikk vil ha informasjon om retur av varer, retningslinjer for personvern og behandling av din data samt kontaktinformasjon lett tilgjengelig.

 

Videre kan du ta en titt på adressefeltet. Dersom dette har en lukket hengelås foran navnet på nettstedet, altså helt til venstre i feltet, er det et tegn på at nettsiden bruker SSL-kryptering. Dette er en teknologi som brukes av selskaper over hele verden, og som er utviklet for å beskytte sensitiv informasjon.

 

Når du legger igjen personnummer, betalingsopplysninger og adresse ønsker du ikke at andre skal få tak i dette. Internett har såkalt åpen kommunikasjon, så dersom du legger igjen denne informasjonen på et sted som ikke benytter seg av krypteringsteknologi kan du få problemer. I tillegg til hengelåsen kan du også sjekke om siden har et SSL-sertifikat.

Bruk av BankID

Når du skal betale for noe eller av andre årsaker må legitimere deg, så er BankID den tryggeste løsningen. Når du handler på nettet eller søker om et lån har du ikke mulighet til å verifisere deg eller signere ved å stille opp med pass eller førerkort. For å imøtekomme behovet for sikker, elektronisk signering har bankene i Norge skapt BankID.

 

BankID er et elektronisk sertifikat, og tilgangen til dette får du ved å bruke en kodebrikke, SMS eller en app sammen med ditt personnummer og en personlig kode. Bankene har ulike løsninger, men uavhengig av bank kan du, for eksempel, bruke din BankID til å signere søknad om barnehageplass, ytelser fra NAV, bud på bolig eller et lån.

Signer lånet ditt med din BankID

La oss si at du skal låne penger til bil hos www.scandilån.com. Når du har mottatt tilbudet ditt, må du signere for at du godkjenner dette. Dersom du skal motta slike papirer i posten, signere dem og sende dem tilbake risikerer du at noen får tak i dokumentene og bruker dem til å oppta lån i ditt navn.

 

Når du signerer tilbudet elektronisk med din BankID er både du og banken sikre på at det faktisk er deg som søker, godkjenner og mottar pengene. På denne måten sikres det at det å søke lån på nettet er trygt og sikkert. Ikke minst er det også tidsbesparende, da du slipper å vente på postgangen.

Konklusjon

Å handle på nettet, signere viktige papirer eller søke om et lån er altså trygt dersom du sørger for å ta noen forhåndsregler.

 

  • Sjekk opp siden du ønsker å handle hos. Se om de har all viktig informasjon lett tilgjengelig, hvilke betalingsmetoder de tilbyr og at de bruker SSL-kryptering.
  • Videre vil bruk av BankID gi trygghet for at det faktisk er du som signerer dokumentene. Dermed forhindrer du at noen gir seg ut for å være deg. Norske banker jobber kontinuerlig med å holde bruk av BankID sikkert og trygt. Alt du må passe på er å ikke dele passordet ditt med noen.

 

Legg igjen en kommentar