Minimer matsvinn

I 2015 ble 217 480 tonn registrert som matsvinn fra forbrukere i Norge (tall fra matsvinn.no). De seneste årene har det vært et økt fokus på å minimere matsvinn, og selv om det er et stort problem som er krevende å løse, kan alle bidra ved å ta ansvar for seg selv og sin egen husholdning.

Det store matsvinnet er et komplekst problem med mange kilder; som privatpersoner handler det mye om at man kaster rester, og den store synderen er at vi kaster mye mat som er gått ut på dato. Det kan være vanskelig å vite hvor man skal starte for å forbedre seg, og vi har her samlet et knippe tips som gjør prosessen litt enklere.

FIFO

First In, First Out er en metode som brukes av de fleste som jobber med mat, og som navnet tilsier går den ut på at det som er kjøpt først, med den tidligste utløpsdatoen, også er det som skal brukes først. Hvis du plasserer matvarene i kjøleskapet basert på dette prinsippet vil du kunne se hva som skal spises opp før en ny matvare åpnes.

Bruk restene

Det er ikke alltid det frister å spise restene fra gårsdagens middag, men for å minimere matavfallet gjelder det å være kreativ. Hvis maten ikke kan spises som den er, har man ofte separate ingredienser som kan fryses ned og brukes til annen matlagning. Frukt og grønt som ikke er på sitt ferskeste kan også fint brukes til smoothies, omeletter og lignende.

Bruk sansene

Det er fint at alle matvarer datomerkes, men hvis noe er gått ut på dato betyr det ikke nødvendigvis at det ikke lenger er spiselig. Det gjelder å bruke sansene, og for produkter merket med ”best før” kan du lukte og smake deg frem til om maten fortsatt er spiselig.

Finn flere tips hos Gram.

Legg igjen en kommentar